Втората седмица на февруари започна с масирана червено-бяла атака в центъра на Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

От днес майсторите и търговците на мартеници внесоха колорит в иначе сивия пейзаж, а дали ще има нови снегове или няма да има, вече като че ли не е толкова важно - пролетта видимо идва.С изработката на мартеници някои се занимават цяла година, други ги доставят от Китай. Е, впечатлението от първия ден накланя везните към родните сръчни ръце. Китайският кич е по-малко, повече са изделията, изработени от естествена вълна. Първите закупени мартеници по правило ще тръгнат на дълъг път - три седмици стигат, за да пристигнат къде ли не по света и да зарадват близките в чужбина. А при тази масова емиграция не е за чудене, че още днес хората започнаха да избират красивите талисмани.

А че мартениците са талисмани от време оно, разказва майсторката от Регионалната камара на занаятите в Пловдив Елена Драмова. Хората са връзвали пресукан конец на малките деца, на къщата, на животните, на плодните дръвчета- все с едно и също пожелание - здраве. В различните региони в традиционното червено-бяло се промъкват и други цветове и това не е странно - етнографските райони обикновено се характеризират с някой цвят и по това се разпознават. Родопските мартеници, например, имат и електриково жълто- зелено, цвят, който се среща и в халищата, и в чергите, и в носиите.

В галерия "Занаяти" днес майсторите на Пловдив показват както мартеници, създадени по автентични образци, така и собствената си представа за тях. И макар до деня, в който се закичваме с мартеници да има още три седмици, и тук пролетта вече е влязла