Електронните цигари с вкус на череша може да бъдат по-вредни за здравето, в сравнение с останалите видове и обикновените цигари, става ясно от ново проучване. 
 
Изследователите установяват, че при този аромат на електронните цигари нивата на веществото, което предизвиква дразнене във въздушните пътища, са по-високи. Много електронни цигари съдържат ароматизатори и повечето от тях се считат за безопасни, когато се добавят в храните. Съществуват известни опасения относно потенциалната им вреда, когато се вдишат, особено в дългосрочен план. 
 
Веществото бензалдехид обикновено се използва в производството на храни и козметика и е ключова съставка в „естествените“ плодови аромати. Тъй като е доказано, че дразнивъздушните пътища, изследователите имат за цел да установят какво количество от него се съдържа в електронните цигари. 
 
Установява се, че нивата на бензалдехид, вдишан при 30 всмуквания от електронната цигара, често са по-високи в сравнение с обикновена цигара. 
 
За целите на проучването специалистите групират 145 течности за електронни цигари, закупени онлайн. Сред тях има 40 с аромат на череша или тропически плод, 37 с аромат на тютюн, 15 с аромат на алкохол, 11 – с шоколад или сладко, 10 с аромат на мента, 10 – с череша и 11, класифицирани като „други“. Анализират се 30 всмуквания от всяка цигара, като те са „взети“ на две серии от по 15 всмуквания. След това се анализира количеството вдишан бензалдехид за всеки аромат. Изследователите установяват, че пушещитеелектронна цигара правят около 163 вдишвания на ден. След това те са сравнени с доза от 30 вдишвания от обикновена цигара. 
 
Установява се наличието на бензалдехид в 108 от общо 145 електронни цигари, като най-високи нива са отчетени при продуктите с аромат на череша. 
 
Изследователите отбелязват, че данните от проучването са въз основа на работата им със стимулатор, което означава, че може да не отразява действителното вдишване при хората, пише още DailyMail.