Бразилия откри сезона на карнавалите въпреки заплахата от вируса зика, съобщи Би Би Си. 
В Рио Де Жанейро текат празненствата, чиято тема тази година са летните Олимпийски игри. В традиционния парад на училищата по самба преминаха фигури от гръцката митология, древногръцки богове, хора, облечени в ризи с мотиви на олимпийските кръгове. 
Треньорка по гимнастика заяви, че с карнавала Бразилия ще покаже, че не се страхува.
„Карнавалът е много важен, за да покаже на хората, че можем да се справим с всичко - и със зика, и с икономическите проблеми. Мисля, че Олимпийските игри тук ще са страхотни“, заяви тя.
От началото на карнавала в петък над милион души са участвали в празничните шествия по улиците на Рио де Жанейро. 
След като са украсили телата си с многоцветни пера и са ползвали репеленти за отблъскване на комарите, танцьорите започнаха участието си в дефилетата на Самбодрома в Рио де Жанейро, демонстрирайки желанието си празникът да триумфира над безпокойството, свързано с вируса зика или с денге.
„Действително ползваме репеленти, но никое безпокойство не може да спре карнавала“, увери 27-годишната танцьорка Ясмин Виктория от школата по самба „Униау да иля“.
„Вирусът зика? Не ползвам репеленти, а единствено кашаса - алкохол на базата на ферментирала захарна тръсткика. Кашаса умъртвява всичко“, казва 27-годишният танцьор Даниел Пинейро от школата по самба „Мосидаде“.