Специалният кореспондент на Би Би Си Гейбриел Гейтхаус се завърнал във Великобритания от Либия, където успял да открие златния пистолет на сваления и убит диктатор Муамар Кадафи, съобщи руската секция на британската медия.

През октомври 2011 г. Гейтхаус бил кореспондент в Либия и видял със собствените си очи либийски бунтовници, триумфиращи във връзка със смъртта на полковника. Един от тях размахвал позлатения му пистолет като символ на победата. Сега Гейтхаус успял да открие човекът, който тогава държал личното оръжие на диктатора. Британският журналист се чудел къде може да открие пистолета. Той разполагал със снимките, направени от него пред 5 г. - младеж с фланелка, показващ му пистолета. Сега Гейтхаус решил да отиде до Мисрата и да намери хората от преди пет години. И настина се срещнал с Мохамед Елбиби. Той разяснил, как погрешка го били определили като герой на революцията. Елбиби въобще не се е занимавал с издирването и убийството на полковника, просто бил там по време на събитието, видял пистолета в прахоляка на пътя и го размахал. Присъстващите бунтовници решили, че именно той е заловил Кадафи. По такъв начин се превърнал в герой. Елбиби отново показал оръжието на журналиста – позлатен 9-милиметров „Браунинг“, подарен на Кадафи от сина му за годишнина от революцията, довела Зеления полковник на власт.

Вероятно не само в Либия има доста хора, които биха платили сериозна сума за пистолета на Кадафи. Елбиби казал, че са му предлагали нееднократно сделка, но той нямал намерение да се разделя с трофея.