След излъчването по канал RT France на видеозаписа с ареста на френския генерал Кристиан Пикемал по време на демонстрация против мигрантите в Кале, Профсъюзът на сътрудниците на общинската полиция е решил да се обърне към съда. Организацията е поискала от кмета на града да даде обяснения защо са изпратени общински полицаи, въоръжени със спецсредства, срещу протестиращите, след като това е забранено от закона. В комюнике, публикувано на сайта на профсъюза се посочва, че „тъй като общинските полицаи не са подготвени за такъв вид операции, това е могло да представлява опасност заздравето им и кметът на Кале дължи обяснение за издадените от него разпореждания”, информира RT. 

Скандалният инцидент стана, както вече БЛИЦ информира, на 6 февруари в Кале по време на демонстрация срещу мигрантите, организирана от PEGIDA. Полицията приложи силови мерки и арестува около 20 души, сред които генерал генерал Кристиан Пикемал, командир на Чуждестранния легион в периода 1994-1999 г. Във Франция арестът предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

Самият генерал, който е сочен за един от организаторите на протеста и се очаква днес да бъде обвинен в съда за провеждането на несанкционирано мероприятие, в момента на задържането му заяви: 

„Шокиран съм от отношението на полицаите, независимо от това какви заповеди са получили те. Това е Франция, великата Франция, вечната Франция, която беше фар за целия свят. Съжалявам ви, че сте получили такива заповеди. Да вие трябва да изпълнявате заповедите, но не сте длъжни да се държите по този начин”.