Рекордно число къси и дълги позиции откриха инвеститори при търговията с фючърси и опции за петрол сорт WTI от 2006 година насам, съобщи „Блумбърг”. Ситуацията на пазара е оприличена на генерална битка между тези, които залагат на поскъпването и тези, които вярват в поевтиняването на суровината. Общо е очакването на играчите на пазара, че цените ще се променят. Но посоката на тази промяна е спорна. Затова инвеститорите се стремят да покрият всички възможности и да спечелят при евентуално придвижване на цената в избраната от тях посока.

Така броят на късите позиции за последната седмица се увеличи с 9.7% на седмична база. Повечето експерти залагат на поевтиняването на петрола, водени от разбирането, че при свръхпредлагане, всеки пазар понижава цените.

Преди дни инвестиционната банка Morgan Stanley се присъедини към очакващите поевтиняване на петрола до средата на 2016 година. Така предишната прогноза на банката бе за средна цена от 59 долара за барел към декември 2016 година, докато новата е за 29 долара за барел в същия период.