Семейство обвинява лекар, че е допуснал след раждане секцио животът на жената да бъде застрашен, след като часове наред е оставена без надзор и не са предприети мерки за влошаващото й се състояние.

Случаят е от Втора градска болница в София, а потърпевшата Милена Стефовска вече се радва на малкия си син. Упреците на семейството са насочени към д-р Хаджийски от болницата.

„След планово секцио в 10.35 часа сутринта от раждането на сина ми до 16.30 часа бях оставена без надзор. Бях изкарана от реанимация, караха ме сама да стигна до стаята си и бях оставена там”, разказа Милена в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

„Пристигайки след 16.30 часа, санитарката забелязва, че изпада огромен съсирек. Извикаха доктора, който каза: „Нормално е, не се глези, стегни се, това е секцио, боли”. Болките ставаха все по-нетърпими. Аз нямах сили да викам доктора. Жената на леглото до мен вършеше тази работа”, спомня си Милена, която е категорична, че зад всяка нейна дума стои свидетел или документ.

„На доктора, който дойде нощна смяна, му трябваше минута и половина да ми натисне корема, да види как излиза кръвта, да докара ехограф, да види какво се случва и да извика спешните екипи моментално да ми бъде назначена животоспасяващата операция”, допълни тя.

Бащата на детето Цвятко Коцев също е категоричен, че не могат да оставят майката без никакъв надзор. „Не може да не докара ехограф, за да види дали всичко е наред”, каза той в студиото.

По думите му за преглед не може и да става дума. „Според лекарите се оказа, че имало срастване на плацентата с матката и това не е било видяно при самото секцио”, заяви Коцев.

Д-р Мария Чорбева от Втора градска болница обаче е категорична, че след сигнала лекарска комисия е установила, че няма пропуск от страна на лекарите по време на секциото. „Тази плацента, която се е сраснала с матката, може да се случи, не е пропуск от страна на лекарите. Това доказаха и проверките”, подчерта тя. Д-р Чорбева обясни, че д-р Хаджийски е написал своите обяснения по случая и за него не е имало нищо обезпокоително до този момент. Получилото се кървене при родилките е било в рамките на нормалното след секцио, подчерта тя.
Имало е мануално отделяне на ципи на плацентата, тъй като за да може да премине детето, част от нея се разкъсва, обясни д-р Георги Канзов от Изпълнителна агенция „Медицински одит”. По думите му срастването на плацентата няма как ехографски да се види веднага след операцията.

 

Милена Стефовска твърди също, че е видяла как в канцеларията на болницата се преснемат документи, за които тя предполага, че са на починалата родилка Илияна, за която разказахме в „Тази сутрин” миналата седмица.

„Снимайки документите се стига до една кардиограма, казаха: Това няма да й трябва, и се хвърля”, разказа Милена, като по думите й настрана е отделен и още един лист. „Възможно ли е и с моите документи да се е случило същото? Къде ми е изследването, за което Хаджийски е казал пред „Медицински одит”, че ми е направена пълна кръвна картина в 18 часа, а то липсва в досието ми”, попита Милена.

Д-р Чорбева обаче категорично отхвърли обвиненията и подчерта, че документ не е унищожаван.

Въпреки това Милена заяви, че ще свидетелства за унищожаване на документи, ако има прокурорска проверка.