Автомобилните гуми може да станат акцизна стока в Русия, твърди РБК.

Сега се обсъждат само три позиции палмовото масло, газираните напитки и гумите”, съобщава на агенцията правителствен чиновник.

В условия на икономическа криза, когато продажбите на нови автомобили се съкращават, а покупателната способност на населението пада, въвеждането на акцизите ще доведе до нов ръст на цените и още по-голямо свиване на пазара, предупреждава председателят на руската асоциация на производители на гуми Андрей Пантюхов.

В петък вестник "Ведомости" съобщи, че руското правителство планира да разшири списъка на акцизните стоки, които съдържат палмово масло. В обсега на възможната финансова атака са и газираните напитки. Според вестника, обсъдено е въвеждането на акцизите върху цяла редица "вредни стоки".

"Възможен е и друг подход: да се наложи акциз само върху захарта и палмовото масло, което автоматично ще повиши цените на всички продукти с високо съдържание на захар и мазнини и по този ще намали потреблението им", каза източникът на вестника.

Сега в Русия акциз се налага на алкохола и някои видове продукти със съдържание на спирт. Акциз се плаща и за тютюна, автомобилното и авиационното гориво, моторните масла, леките автомобили и мощните мотоциклети.