Грипна епидемия в още пет области може да бъде обявена от утре. Това са Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. В Стара Загора тя е в сила от няколко дни и най-вероятно ще продължи и следващата седмица.

Според епидемичните данни, цитирани от бТВ, най-разпространен е познатият от последните няколко години грипен вирус от типа AH1N1, който предизвика пандемия през 2009 г. Това е така нареченият свински грип, от която в събота вечерта почина дете в Добрич. Момиченцето бе прието с тежки усложнения. Преди това 3-годишно дете издъхна в Стара Загора заради щама “Виктория”.

Свинският грип разболява младите

Особеното в актуалния вирус е, че засяга най-често активните млади хора на възраст между 15 и 30 години. Според експертите това означава, че по-възрастните хора са натрупали имунитетна памет към вируса от циркулацията му през последните години.

Експертите напомнят, че е много е важно да знаем до какви усложнения може да доведе грипът и кои са най-чувствителните групи хора към вирусите.

Много педиатри в страната отчитат ръст на болни деца. Най-честите симптоми са отпадналост, висока температура и зачервено гърло.

По думите на д-р Мирослав Михайлов, ако се стигне до епидемия, предпазването от заразата ще е много трудно. „Трябва да се ограничат контактите с други хора – със заболели. Също така да се избягва голямата концентраия на хора – в обществения транспорт, на работните места, което в много случаи не е възможно”, коментира лекарят.

По-притеснени са родителите, които все пак се надяват грипната вълна да ги подмине.

Другите най-често атакувани от свинския грия са възрастните и бременните жени, при които може да се стигне до усложнения.

„Обикновено това, което става като усложнение – това е в 70-80% от случаите е бързо развитие на тежка вирусна пневмония с евентуално достигане до дихателна недостатъчност”, заяви д-р Ангел Кунчев – Държавен здравен инспектор.

В Стара Загора, където беше първият смъртен случай за годината, и в момента има епидемия и хората внимават повече. В близо 70% от случаите грипът е от вида AХ1N1, но има вируси и от тип В.

Лекарите напомнят, че почивка, посещение при лекар и адекватно лечение са най-ефективните средства при справянето с грипните вируси, независимо от кой тип. Най-лошата грешка е самолечението.