Венцислав Ангелов, по-известен като Чикагото, е в Мадрид - става ясно от профила му във Фейсбук.
"Интересното е, че Венцислав Ангелов беше кандидат за кмет на местните избори през есента на м.г. и интереса към края на делото беше изключително висок, както от неговите политически опоненти, така и от обществеността в целия град. За 11 дни - времето от влизане на присъдата срещу него, потвърдена от ВКС до получаването й в Окръжна прокуратура - Русе да бъде приведена в изпълнение, Венцислав Ангелов се е организирал да напусне страната и да се укрие", коментира пред БНТ окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
По думите му, на съд по това дело са предадени няколко души, между които и той, като обвинението срещу него, по което е признат за виновен е за приготовление на този международен канал да извършва престъпления. Той е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража" на досъдебното производство почти максималния възможен срок от 11 месеца. Международният канал, в който е функционирала тази организирана от него структура е действала на територията на два континента. Началната точка на дестинацията на наркотиците е от Перу до Испания - в Мадрид. Забавянето на разследването, когато прокуратурата го е наблюдавала, е предизвикано от това, че са били необходими доказателства от няколко държави по линия на международната правна помощ, до получаването на които за съжаление е изтекъл период повече от 1 година и мярката му за неотклонение "задържане под стража" е била изменена.
"Присъдата му беше намалена от ВКС от 6 г. на 3 г. и 6 месеца, от които се приспадат тези 11 месеца задържане. ...Осъждан е общо 5 пъти като преди постановяването на тази присъда е осъждан четири пъти, от които за хулиганство, за контрабанда, и два пъти за това, че като търговец е изпаднал в неплатежоспособност и не е искал откриване на производство по несъстоятелност. При него са били налице условията за допускане за участие в местните избори. След влизане в сила на тази последна присъда, която вече е с ефективно наказание лишаване от свобода, ние поискахме от Окръжна прокуратура - Русе агитационните материали, които бяха поставени в града от неговата политическа сила да бъдат премахнати", каза още окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Венцислав Ангелов - Чикагото попада под светлините на прожекторите за последно миналата година. В разгара на изборите за местна власт той се оказва кандидат за кмет - с влязла в сила присъда за трафик на наркотици.
Известният от съдебните хроники Ангелов дори иска участие в предизборен диспут по БНТ, което става и причина обществената телевизия да изостри вниманието на институциите.
Окончателната присъда от 3 години и половина затвор беше произнесена седмица след началото на предизборната кампания. 10 дни бяха необходими докато се придвижат документите от Върховния съд до Русенската прокуратура. А в това време Чикагото продължаваше активно кампанията си.