С лилави маски на лицата си хората с епилепсия ще отбележат на 8 февруари Международния ден за борба със заболяването.

Точно в 19.00 часа в понеделник сградата на Националния дворец на културата в София ще бъде оцветена в лилава като по този начин най-големият културен център в Югоизточна Европа ще изрази съпричастност и ще привлече общественото внимание към Международния ден на хората с епилепсия. По същото време пациенти с тази диагноза от цялата страна ще отбележат деня, скрити зад лилави маски. Какво символизират маските и защо хората с епилепсия крият лицата си – ще стане ясно на място, заявяват от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

1 на всеки 100 души е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Над 65 милиона души по света и над 70 000 българи живеят с тази диагноза. Тя засяга не само физическото им здраве, но и психологическото състояние и социалния им живот. В много случаи стигмата и дискриминацията, с които тези хора се сблъскват, са много по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи.

Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от месец февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE). У нас денят се отбелязва по инициатива на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).