Алексей Дюмин, герой на Русия, бодигард и личен приятел на руския президент, вероятно ще го смени след още един негов мандат в Кремъл.
Един от най-влиятелните руски журналисти, главният редактор на радио „Говори Москва” Сергей Доренко определи назначеният за изпълняващ длъжността губернатор на Тулска област Алексей Дюмин „възможен приемник на президентската власт”.Политически анализатори прогнозираха, че след като Владимир Путин спечели изборите през 2018 година той ще се оттегли и ще остави начело на властта в Русия свой доверен човек. Сега президентът е на 63 години, до 2020 година ще бъде на 67-добра възраст за оттегляне от отговорностите и напрежението на поста.

И точно 43-годишният Дюмин изглежда е излязъл начело в списъка на кандидатите да влязат в Кремъл. Според Доренко, от тримата възможни имена, спрягани досега за наследници на Путин - Медведев, Воробьов и Дюмин - последният е най-близо до целта. Както навремето Елцин, сега Владимир Путин има нужда от човек, който ще му гарантира спокойствието след оттеглянето, човек, на който може да се довери.

„ Дюмин рязко бе поставен в своеобразно кариерно понижение след блестящата си работа в Крим и заеманата от него досега длъжност заместник-министър на отбраната на Русия. А защо това се прави след успехите му? Очевидно, за да бъде изстрелян много нависоко”, обяснява Доренко. 

Предимствата на наследника на руския президент са много. Той е в чудесна възраст, за да поеме отговорностите на поста - 43 години сега, евентуално около 46 години за старт на кариерата му като президент на Русия. Има военен опит, участвал е в някои от най-опасните за руският президент събития като анексирането на Крим и извеждането на Виктор Янукович от Украйна в Русия.

Дюмин е бивш бодигард на Путин, негов личен приятел и вратар на хокейния отбор, в който руския президент участва.  Дали прогнозата ще се сбъдне, ще стане ясно някъде около 2020 година, твърдят анализатори.