Престоя ни в Антарктика мина много добре. Свършихме си работата. Това заяви дерматологът проф. Николай Цанков, който заедно с колегите си от предпоследната група от 24-та Национална антарктическа експедиция, се завърна на родна земя, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Цанков обясни, че се е занимавал с проект за изследване на кожата - нейната влажност, омазненост и релеф и как се променят те при екстремните климатични условия. Резултатите повтарят това, което имах по-миналата година и сега ще ги публикувам”, каза той.

Относно това дали ще се върне обратно в базата ни в Антарктика, той посочи, че пътуването до ледения континент е било подарък от Господ. „Имам щастието да видя Антарктика девствена все още, тези, които отидат след 30 години няма да завят това нещо”, смята проф. Цанков.

Дерматологът сподели, че хората там са много интересни. „Това е едно много голямо достижение за България. Чувствам се горд, че съм българин, защото толкова години след освобождението ни от турско робство, ние само губим територия, а сега усвоихме една територия”, коментира той.

Доволен, че е свършил всичко, което е предвидил в началото е и геодезистът доц. Борислав Александров. „Успяхме да картографираме тази част, която беше зададена като задача от Агенцията по геодезия и картография и кадастър, макар и с много трудности и много тежки премеждия. Живи сме, здрави сме, добре сме”, заяви при кацането на летище София доц. Александров.

Относно премеждията Александров обясни, че те са били лошото време, когато са се прибирали, снежна буря, падане от лодката, с която са минавали от кораба до брега и други.

Александров обаче със сигурност ще се включи и в екипа за следващата експедиция до българската база на ледения континент. „Много е хубаво. Там е истинско място. Върши се смислена работа и ние сме много доволни от това, което направихме. За първи път беше направено това картографиране с дрон, заснехме и част от океанското дъно и беше нещо много невероятно”, обясни той. По време на престоя си в българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън геодезистите успяха, с помощта на дрон, да заснемат недостъпни участъци като основа за съставянето на прецизна топографска карта.

На ледения континент остават десет полярника, сред които е екипът млади геолози, които довършват научния си проект. До края на месеца всички ще имат нелеката задача да консервират постройките и съоръженията за предстоящата тежка антарктическа зима и ще се завърнат на родна земя през първата десетдневка на месец март.