Две жени, нелегално преминали границата, починаха от студ в Странджа. Граничари спасиха общо 19 премръзнали имигранти, сред тях 11 деца. Четирима души са в болница.

Трудната спасителна операция в Странджа започнала още вчера следобед, към 17.40 часа, когато граничен полицейски наряд от ГПУ-Малко Търново засекли близо до държавната граница трима незаконни имигранти. Нелегалните заявили, че са част от голяма група, която бедства в гората. На около 50 метра от граничната река Делийска в местността Скалата граничните полицаи открили и останалите 16 човека. Всичките били мокри и премръзнали след преминаването на реката. Едно момиче от групата било починало.

Граничарите сигнализират и викат подкрепление. Веднага към мястото са пренасочени и други наряди и е извикана Бърза помощ. Тъй като местността е силно пресечена и е имало около 50 см мокър сняг, до мястото не са могли да достигнат служебните автомобили, заявиха от „Гранична полиция”.

Граничните полицаи са започнали да спасяват първо единайсетте деца. Те заедно с две жени били пренесени на ръце до автомобилите. Откарани са в граничното полицейско управление, където от дадени дарения за бежанци са взети дрехи и хората се преоблечени. След това веднага са откарани в болницата в Бургас.

Останалите петима възрастни са пренесени от граничните полицаи с платнища първо до палатка на граничния наряд, за да се стоплят, а след това до автомобилите. Там пристигналата оперативно следствена група установила смъртта на още една жена.

Останалите четиримата имигранти също са откарани в болницата в Бургас.

Работата по случая продължава. Предстои да бъде установена самоличността на имигрантите. По-рано днес, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че нелегалните имигранти били от Афганистан.