Очаква ни нова вълна от нискокачествени „академийки” и учебни центрове за ИТ специалисти, алармира Светлин Наков, основател и ръководител на първия у нас Софтуерен университет (СофтУни).

Държавата се намесва на този пазар. По системата „обучения на трайно безработни с ваучери” се очаква да се отпуснат милиони, предназначени да се обучават безработни на ИТ и програмиране, пише Светлин Наков в своята фейсбук страница.

„В типичния случай ще се усвояват едни пари, като обучаемите ще са с много ниски способности (иначе няма да са трайно безработни), а предлагащите обучения ще се борят да си вземат парите, не да дадат знания”, смята изявеният специалист.
 

Ще настане голямо надлъгване заради намесата на държавата на пазара за ИТ обучения. От една страна е хубаво, защото тук-таме някой по-буден безработен може нещо да научи. От друга страна, ще падне много качеството, защото „хитри” играчи ще търсят как да „усвояват” парички чрез симулиране на дейност.

Но от трета страна, част от недоучилите в „калпавите академийки” ще дойдат в по-сериозните учебни центрове и ще станат рано или късно ИТ специалисти, прогнозира Наков.

Той дава за пример един учебен център, който ще прави курс по непознатата на индустрията технология „MSQL”. Вероятно центърът е имал предвид MySQL, но подобна грешка е доста фрапантна и смущаваща.

„Не знам да се радвам ли, да се възмущавам ли, да не обръщам внимание ли… Със сигурност ни очакват интересни времена и раздвижване в сектора на ИТ образованието”, завършва коментара си Наков.