Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег от полигона Сохе в северозападната част на страната, съобщи правителството на Япония.

Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край западното крайбрежие на страната. Траекторията на ракетата би трябвало да мине недалеч от японския архипелаг Сакишима. Втората степен на ракетата трябва да падне край бреговете на Филипините в Тихия океан.

Самата Северна Корея официално заяви, че успешно е извела сателит в околоземна орбита с ракета, което обаче се възприема като опит за създаване на ракета с голям обсег, способна да стигне територията на САЩ. Държавната телевизия обяви за опита, извършен по нареждане на лидера Ким Чен Ун. Според нея „в околоземна успешно е изведен сателита Кванмьонг 4“.

Осъщественото днес от Северна Корея изстрелване на балистична ракета е „непростима провокация“ от страна на Пхенян, заяви президентът на Република Корея Пак Кин Хе. Тя отбеляза, че „Пхенян развива ракетни технологии, за да укрепи режима си“ ие насотя за строги мерки от страна на Съвета за сигурност на ООН. Според военното министерство в Сеул опитът е бил несполучлив: ракетата е изчезнала от радарите и е паднала край южнокорейския остров Чеджужо.

Изстрелването на балистична ракета от КНДР нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и води до ескалация на обстановката в региона, гласи коментар на китайската държавна агенция Синхуа. Агенцията уточнява, че резолюцията ограничава използването на балистични ракети за изстрелването на спътник. „Това е второ за повече от месец нарушение на резолюцията от страна на КНДР, което нанася удар срещу международния режим за неразпространение на ядрено оръжие и води до постепенно влошаване на обстановката на Корейския полуостров“, казва се още в съобщението на Синхуа. Прието е да се смята, че агенцията изразява позицията на правителството.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери окачестви ракетния опит на КНДР като „крещящо нарушение“ на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Потвърждаваме непоклатимия си ангажимент за защита на нашите съюзници, включително на Република Корея и Япония", уверява ръководителят на америкаПо-късно днес Съветът за сигурност на ООН се събира заради севернокорейския ракетен опит.