Австрийският канцлер Вернер Файман предложи сирийските бежанци, намерени край бреговете на Гърция, да бъдат връщани обратно в Турция, предаде ТАСС.

Според австрийските медии Файман е изложил идеята си на конференцията през седмицата на страните-донори на Сирия в Лондон. Ако този план не проработи, Австрия ще пристъпи към охрана на националните си граници, е посочил канцлерът.

„Това е единствената радикална мярка, която ще позволи да се разруши бизнес-модела на нелегалните превозвачи на мигранти“, цитира в. „Кроне“ думите на Файман, като отбелязва, че на Турция от ЕС са обещани 3 милиарда евро за справяне с бежанския поток към европейските страни.

В. „Йостерайх“ уточнява, че канцлерът е запознал с предложението си – План А - Ангела Меркел и турския премиер Ахмет Давутоглу. Фронтекс (европейската гранична служба) трябва да спира хората, които се отправят към Гърция. Всички те трябва да бъдат спасени и върнати обратно в Турция, пояснил Файман. Виена разработвала и План Б за организиране на граничен контрол и фактическо затваряне на границите си за бежанците.