Изкуственият интелект става един от основните приоритети за търсачката на Google. В средата на седмицата компанията обяви, че ще назначи ръководителя на отдела за разработка на тази технологията като нов шеф на най-важния си бизнес - интернет търсенето.

Джон Гианандреа ще поеме поста от Амит Сингал, в края на този месец, когато Сингал се пенсионира, съобщава онлайн изданието CNET. Интернет гигантът вече използва някои разработки и варианти на изкуствен интелект за своята търсачка. Компанията обаче цели да трансформира търсачката си и тя да е повече от поле за въвеждане на думи. Именно развитието на изкуствен интелект в посока онлайн търсене е много важно за Google.

Затова назначаването на Гианандреа на поста не е изненада. Google иска един ден търсачката да е своеобразен личен асистент на потребителя. Софтуерът ще трябва не само да знае какви резултати биха заинтригували потребителя най-много, но ще трябва да може да предвижда негови въпроси и да предлага отговори преди той да потърси. Нещо подобно прави асистентът Google Now, но крайната цел на търсачката е да може да се справя в най-различни ситуации и да не е обвързана само със смартфон или мобилно приложение.

Гианандреа има доста опит в сферата, но го чака и доста работа. В интервю за сп. Fortune през октомври миналата година той ясно очертава предизвикателството на изкуствения интелект. "Смятам, че компютрите са невероятно глупави. Един компютър е като 4-годишно дете", казва тогава той.