Папа Франциск ще се срещне с духовния лидер на Руската православна църква патриарх Кирил. Срещата между двамата ще се проведе в Куба. Това ще е първата подобна между главите на двете най-големи християнски църкви от 11 в. насам, когато официално християнската църква се разделя на Православие и Римокатолическа.

Срещата между двамата ще се състои на 12 февруари в Хавана, от където папата ще мине на път за Мексико. Кирил от своя страна по същото време ще посети Куба на официална визита. Среща между двамата лидери се очакваше, след като през 2014 г. Франциск заяви, че ще се срещне с Кирил, когато руският патриарх поиска.

Отношенията между Римокатолическата и Православната църква са хладни от няколко века заради наследството на Великата схизма от 1054 г., когато те се разделят. Отказът на Православието да признае върховенството на Римския понтиф от дълго време е основната бариера за подновяване на приятелските отношения между църквите.

След встъпването си в длъжност през 2013 г. папа Франциск постави като приоритет подобряване на отношенията между римокатолическата църква и други организирани религии.