Здравният министър да се отчита два пъти годишно за наличните ваксини за изпълнението на имунизационния календар решиха в петък единодушно депутатите със 130 гласа "за" от 130 гласували. Докладът трябва да се представя пред комисията по здравеопазването в Народното събрание през януари и през юли всяка година и да показва актуалната осигуреност на ваксини за задължителния имунизационен календар в страната.

Дебатите около предложението протекоха с обиди и взаимни обвинения както между депутатите така и между тях и здравния министър Петър Москов, който беше дошъл в парламента, за да защити за пореден път бартера на ваксини между България и Турция.

Предложението дойде от депутати на БСП и ДПС, но бе подкрепено и от останалите политически сили. Самият Москов също обяви, че няма нищо против да се отчита пред здравната комисия за осигуреността на държавата с ваксини.

“Сигурен ли сте, че с това си действие не извършихте пробив не само в националната сигурност, но и в сигурността на ЕС“, обърна се депутата от БСП Емил Райнов към министъра по време на дебатите.

“Дали има нарушен търговски интерес - може би. Дали има процедурен пропуск - това е работа на административната прокуратура, може да го каже, може не, нашето становище е, че няма. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха - да, направихме го, и да, това е част от националната сигурност и да, аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес", заяви Москов.

Дебатите в парламента ескалираха в размяна на обиди между депутати.

"На вас ваксина за бяс дали ви е правена?“, попита депутатът от БСП Филип Попов колегата си от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който преди това обиди друг ляв депутат - Жельо Бойчев с твърдението, че прави реклама на фармацевтичната компания "Санофи", производител на ваксините "Пентаксим".

По време на изказване на Тунчер Кърджалиев от ДПС пък министър Москов се приблжи до него на трибуната и изправи пред лицето му документ от производителя на ваксини "Санофи", в който пише, че ваксините, произвеждани в Турция са с необходимите разрешения. Министърът получи забележка от председателя, а Кърджалиев обяви, че се чувства застрашен. Кърджалиев се обърна към Москов с думите:  "Ние мислим за вас вече като за бивш министър на здравеопазването", а съпартиецът му Хасан Адемов заяви, че Москов е създал грандиозен публичен скандал с европейски отзвук, а сега искал "да се измъкне като бяла нинджа".

Безопасността на висините бе защитена от народните представители от ГЕРБ, ПФ и АБВ. Те призоваха да не се политизира темата и да не се спекулира със страховете на родителите. Според тях парламентът трябва да излезе с общо становище, за да успокои обществото.