Група изследователи под ръководството на проф. Силван Деривиерес от Кралския институт в Лондон откри ген, който частично определя равнището на интелекта при човека.

Въпросният ген програмира дебелината на кората на главния мозък, която влияе върху мисловния процес и определя паметта, способността за концентрация и обучаване, пише изданието "Световен бюлетин" (World Bulletin). Откритието може да помогне на учените да разберат защо някои хора изпитват трудности в обучението и съответно да им помогне.

По време на изследването учените анализирали образци от ДНК и сканирали мозъка на 1500 подрастващи на 14-годишна възраст. След това изпробвали способностите им с помощта на устни и писмени тестове. Вниманието на учените било съсредоточено върху кората на големите полукълба на главния мозък, известна още като "сивото вещество". Тя играе ключова роля в познавателната способност. Те открили, че подрастващи с даден набор от гени имат по-тънка кора на лявото полукълбо и демонстрират по-лоши резултати в интелектуалната дейност. Проф. Деривиерес твърди, че дадената генетична вариация е свързана със синаптичната пластичност – иначе казано с качеството на невронните връзки. Тя впрочем подчертава, че този ген определят интелектуалните възможности на човека в неголяма степен. В това отношение голямо влияние имат редица други генетични и екологични фактори.

Откритието ще помогне на учените да получат по-дълбока представа за биологичните механизми на такива психични разстройства като шизофренията и аутизма.