"От днес България е по-надежден съюзник на НАТО" - с тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев започна своето изказване на неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз в Амстердам, протичаща в присъствието на Федерика Могерини, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната, цитирани от bTV.
"Въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, като министър смятам, че това е важна крачка напред", заяви още министърът на отбраната.
Днес Народното събрание одобри с 96 гласа "за", 34 "против" и 13 "въздържал се" на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), с които се дава възможност българското въздушно пространство да бъде охранявано съвместно със сили и средства на съюзници от НАТО. Според окончателно приетите текстове от Народното събрание охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.
Съвместните действия ще се извършват при условия и по ред, определени в международен договор, и при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната в случаите на необходимост от предприемане на неотложни действия.
"Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности. Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка", заяви още министър Николай Ненчев.