Новата партия, която ще учредим ще бъде българска национална и либерално-демократична. Това заяви депутатът Хюсеин Хафъзов, който бе изключен от редиците на ДПС заедно с бившия председател Лютви Местан.

Хафъзов коментира появилите се в турски медии и интернет сайтове информации за новата партия, която в южната ни съседка бе наречена турска. Той упрекна турските автори в некоректност и подчерта, че партията ще бъде българска и съобщения за това ще направи другата седмица, в понеделник или вторник, Лютви Местан.

Според Хафъзов не са предадени коректно думите на Айдоан Али и други негови колеги, сред които Шабанали Ахмед Дурмуш, които са гостували в Турция и вероятно са съобщили за създаването на новата партия с думите, че се учредява нова политическа формация, но не са споменавали словосъчетанието „турска партия”. Това е некоректно, не го приемаме категорично, подчерта той. Партията ще бъде обявена, учредена в България и регистрирана в български съд, каза Хафъзов. Отново некоректно се обявява в тези материали, че аз съм бил с колегите си в Турция. От началото на годината аз не съм пътувал за Турция, така че неточностите в информацията не са една и две. Дори доколкото си спомням в един от текстовете пише, че отделилите се от ДПС са шестима турци - проф. Георгиева и Каймаканов не са турци, така че неточностите са много. Направена е и интерпретацията от един от авторите, че сред приоритетите на новата партия ще бъде защитата на малцинствени права и на турския етнос. Това вероятно го е подвело да напише, че новата партия ще е турска, предположи Хафъзов. Той не знае какъв е точно първоизточникът на тази информация - дали от пресата или сайтовете в Турция, макар че допуска тя да е предавана от медия в медия.

Цялата конкретика ще бъде обявена от Местан следващата седмица, така отговори Хафъзов на въпросите за името, за платформата на новия политически проект и своето място в него.

В един от сайтовете беше споменато, че съм се виждал с кмета на Текирдаг или със съветника на валията на Одрин, а аз даже не съм пътувал там, отново опроверга депутатът част от написаното в турските медии и интернет сайтове. Той нарече информацията, която се е появила и в български медии, преекспонирана.

Новата партия ще бъде обявена в София, уточни Хафъзов.