Тодор от Враца е починал от исхемична болест на сърцето. Резултатите са от петорната съдебно-медицинска експертиза, съобщиха от прокуратурата пред Нова ТВ.

18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя. Скандалът избухна на 12 януари посред бял ден в центъра на Враца. За смъртта на момчето бяха задържани братята Десислав и Иван Дамянови, които бяха обвинени в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.
След протести във Враца обвинението беше променено в причиняване на умишлена смърт по хулигански подбуди.

"Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход", се посочва всъобщение на прокуратурата.
В експертизата се отбелязва, че при тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Експертите са категорични, че "установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта". По своята медико-биологична характеристика
тези травматични увреждания са причинили болка и страдание.

Двамата братя - Десислав и Иван Дамянови - първоначално бяха арестувани, а по-късно пуснати под гаранция. Съдът определи по 2000 лева за всеки един от тях. Апелативният съд в София реши, че няма опасност Иван и Десислав Дамянови да се укрият или да извършат друго престъпление.

"Нямам думи, нямам коментари. 2000 лева е смешно, сякаш не е убито дете, а куче”, заяви тогава майката на Тодор Цецка Йорданова за Нова ТВ.