Американският концерн ASR Group иска да купи две от българските захарни рафинерии, собственост на "Литекс комерс", научи "Преса".

Гигантът, който стъпва у нас чрез европейското си поделение TATE&LYLE Sugars UK, е в напреднала фаза на преговори със захарните заводи в Бургас и Девня. Двете рафинерии са изградени с производствен капацитет от 260 000 и 160 000 тона на година. Колко реално произвеждат, сега е търговска тайна.

ASR Group има 150-годишна история и е най-големият преработвател на тръстикова захар в света. Притежава девет рафинерии, които могат да произвеждат повече от 6 млн. тона. Предприятията й в Европа са във Великобритания и Португалия. В края на 2013 г. придобива и 50% от италианската рафинерия в Бриндизи. При успешна сделка у нас инвеститорът ще може да произвежда над 2,5 млн. тона в Европа. Директорът на "Бургаски захарен завод" Ангел Гаргаджиев заяви, че на този етап не може да коментира. Засега пазят мълчание и от завода в Девня.

Захарният сектор в Европа е в процес на преструктуриране в резултат на вече приетия регламент от Европейската комисия за отпадане на квотите за търговия с тази стока след 2017 г. (виж долу). Либерализацията на пазара предизвиква вълна от преразпределения и консолидации. В момента на нашия пазар се продава най-евтината захар в Европа, в магазините върви от 1,30 до 2,20 лева за килограм. "Намирисва на отклоняване на ДДС", заяви миналата седмица премиерът Пламен Орешарски. Основната схема е вносът на захар от Гърция, която се препакетира тук и се продава евтино на хипермаркетите, тъй като за нея не е платен налогът, коментираха данъчни експерти.