Германската икономика и индустрия е готова да инвестира още повече в България, ако силите на правосъдието и независимостта му, могат да бъдат изградени още повече. Една по-стабилна и по-ефикасна икономика отваря още повече шансове и перспективи за младите хора в страната ви.

Това заяви държавният министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот след среща с вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Рот посочи, че България и Германия имат добри, стабилни и ползотворни двустранни отношения. Точно това е, което н трябва в момента. Нуждаем се от доверие, приятелство, солидарност и готовност да действаме заедно, допълни той.

Според Михаел Рот, в момента в Европа има толкова многобройни кризи, че страните-членки заедно и решително трябва да се справят с национализма и популизма. Затова аз окуражавах приятелите ни в България още по-силно, отколкото досега, да показват солидарност с нас-с европейците, подчерта той.

Той обяви, че правителството му много се радва, че през изминалата година са били направени добри крачки за правосъдната реформа, за независимостта на правосъдието, както и за стабилизирането на правовата държавност у нас. „Обаче, ние сме съгласни с Европейската комисия, че 2016 г. трябва да бъде годината на по-нататъшни реформаторски стъпки. Ако има възможност от нашата страна да ви подпомагаме, с удоволствие сме готови на това”, каза Рот.

Той обяви, че се радва, че премиерът Бойко Борисов е наясно, че Германия и България са на една линия по отношение на бежанския въпрос и България иска да играе много конструктивна роля в решаването на проблемите.

Миграцията, региона ни и въпросите, поставени от Великобритания, са обсъдили Меглена Кунева и Михаeл Рот.

След срещата на двамата в Министерски съвет, Кунева похвали своя колега, като заяви, че винаги е с много ясна политическа мисъл. „За тази година и половина съм се убедила, че винаги намира решение, с което да затвърди позициите на Европа. В него лице виждаме един убеден европеец и човек, който предлага решения, за да остане Европа заедно”, убедена е Кунева.

По време на разговора си днес тя и Рот са обсъдили няколко теми. Едната е била тази за миграцията, тема-много важна за Европа и света, подчерта Кунева. „Обсъдихме темата за региона, защото министър Рот има интересната възможност да бъде в няколко наши съседни страни, бил е в Румъния и Македония и предстои и визита в Сърбия. Това е една добра гледна точка какви са нашите регионални въпроси”, посочи вицепремиерът.

Освен това двамата са обсъдили и всички въпроси, които поставя Великобритания във връзка с референдума, който предстои в страната.

Рот има силен европейски глас, чуйте го, призова накрая Меглена Кунева.