Около 20 задлъжнели общини отговарят на критериите да получат безлихвен заем от държавния бюджет. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, след като кабинетът одобри промени в Закона за публичните финанси. С тях се регламентира нов механизъм, по който държавата ще подпомага закъсалите местни власти да реализират оздравителни планове. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен и от парламента.

Ако се установи, че е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството ще може да дава допълнителна субсидия за погасяване на отпуснатия от него безлихвен заем. Това ще става по предложение на министъра на финансите.

„Има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват функциите си. Велинград от вчера (вторник - б.р.) е със запорирани сметки и не може да финансира нито детски градини, нито училища. Задълженията й са над 20 млн. лв.“, каза Горанов. В тежко положение били още Видин и Сливен.

„Просрочените задължения на общините са за около 150 млн. лв., но общите задължения са доста по-голяма сума. Досега държавата им е отпуснала безлихвени заеми за около 50 млн. лв.“, каза Горанов.

„Идеята на механизма е не само да реши проблема със задълженията, но и кметовете да се задължат да информират своевременно общинските съвети за финансовите проблеми. Сега свършва мандатът на кмета, той си тръгва и след него остава една фалирала община“, обясни Горанов.

В проекта не се предвижда максимален размер на безлихвените заеми. Това ще се решава от местната власт и правителството.

„Оздравителните планове ще се предлагат от общините и ще се оценяват от кабинета. Те могат да включват и решения за повишаване на местните данъци“, каза Горанов. „При отпускането на заеми правителството може да се разпростира до размера на фискалния резерв. Разбира се, едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми“, добави Горанов.