В студеното време човек трябва да полага повече усилия, за да запази тонуса и здравето си. Скорошно проучване показва, че през зимата хората масово чувстват хронична умора и тя не е толкова свързана с времето, колкото с промяната на начина им на живот.

Ако и вие сте от тези, които не спирта да се оплакват от липсата на енергия, сънливост, апатия и дори главоболие, вижте какви може да са причините за това и ги коригирайте.

Липса на упражнения

Ако пропускате редовно спорта не се изненадвайте, че се чувствате по-уморени. Редовните упражнение поддържат мускулите и тонуса на тялото и ума и подобряват кръвообръщението. Не е нужно да се потите часове наред в залата, а е достатъчно да отделяте по 10 минути на ден.

Недостатъчен сън

Когато човек е недоспал, светът му е крив. Тъпче се с всякакви вредни храни и кофеинови напитки, които само влошават състоянието му, макар привидно да му дават енергия. Експертите съветват да спите поне 6-8 часа на денонощие.

Лягайте си по едно и също време и избягвайте да ровите из компютъра, телефона си или да гледате телевизия вечер, което възбужда ума и ви пречи да се унесете в сладък сън.

Пристрастеност към кофеина

Вероятно мислите, че кофеинът може да ви спаси и да ви зареди с нови сили, но грешите! Действието му е краткотрайно, а след това тялото и умът се чувстват още по-изморени. Пийте последното си кафе най-късно в ранния следобед и не надвишавайте 3 чаши дневно.

Липса на желязо

Много жени страдат от този проблем особено по време на месечния си цикъл. Това не е за подценяване и може да доведе до анемия. Липсата на желязо веднага се отразява на тонуса и здравето ви, затова включете в менюто си богати на желязо храни като спанака, листни зеленчуци, месо. Хапвайте и много пресни плодове и зеленчуци, за да снабдите организма с витамин С.

Дехидратация

Тя е една от най-честите причини за главоболие. Води до понижаване на кръвното налягане, което пък намалява притока на кръв до мускулите и мозъка. Пийте вода на всеки час и е желателно на ден на поемате поне 2 литра от нея.

Прекаляване със захарта

Консумирането на енергийни напитки, шоколад и други висококалорични и бързи храни, които уж трябва да ви заредят с енергия, вдига кръвната ви захар, което води до бързо чувство на умора. Заситете глада с пълнозърнести храни, които са богати на фибри и носят усещане за ситост, а освен това после няма да се превърнат в захар.

Липса на протеини

Плодовете и салатите са основни при спазването на диетичен режим, но не са достатъчни, за да ви помогнат да оцелеете особено през зимните месеци. Не пропускайте да снабдите тялото и мускулите с протеини, които се намират в месото, млечните продукти, различните семена, ядки.

Стрес

Малко стрес не е излишен и той ни кара да бъдем по-внимателни и концентрирани, но в големи дози напълно изтощава ума и тялото. Не му позволявайте да превзема дните ви, защото бързо ще ви разболее. Когато стане прекалено напрегнато, спрете за момент, дишайте и издишайте внимателно и се опитайте да се успокоите. Ако трябва бързо се разсейте с нещо друго, за да понижите кръвното си налягане и да дадете малка почивка на мозъка си. Не пропускайте и да релаксирате поне час вечер, за да се освежите и да съберете сили за следващия ден.