Активи за рекордната сума от над 440 млн. евро е конфискувала Румъния от лица, обвинени в корупция през 2015 г., съобщи Лаура Кьовеши, ръководител на Националната агенция за борба с корупцията в страната.

Министър-председател, петима министри и над 20 депутати са изпратени на съд заради съмнения за вземане на подкопи.

Кьовеши коментира, че въпреки добрите резултати, постигнати от румънската агенция за борба с корупцията, не е доволна от това, че са възстановени едва под 10% от щетите, нанесени на северната ни съседка. Активната борба срещу корупцията в Румъния започна под ръководството й. Инициативата е подобна на тази в Италия през 90-те години, наречена "Чисти ръце".

В редовния си доклад за Румъния, ЕК открои успехите на страната в борбата с корупцията. Много високопоставени държавни чиновници са заподозрени освен в корупция и в злоупотреба с власт.

Най-пресният случай е свързан с бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Габриел Опря, който заради тези обвинения подаде оставка в началото на ноември 2015 г. След като се оттегли, той се върна в парламента като депутат от Националния съюз за прогрес на Румъния, на който е лидер, предава Bloomberg.

Вчера румънският Сенат отне имунитета на Опря и по този начин разреши срещу него да започне наказателно преследване по обвиненията, че незаконно е използвал полицейски кортеж от мотори. В хода на проверката срещу Опря, която започна след смъртта на полицай от кортежа, се появи и името на румънския главен прокурор Тибериу Ницу. 

За него също има съмнения, че е бил незаконно ескортиран. Във вторник той обяви, че подава оставка заради разразилия се скандал, но категорично отрича да е извършвал закононарушения. Президентът на Румъния Клаус Йоханис прие оставката му. И. д. главен прокурор ще бъде досегашният първи зам. главен прокурор Богдан Лику.

Габриел Опря, както и Тибериу Ницу, отричат да са извършили нещо нередно. В интервюто си за "Блумбърг" Лаура Кьовеши заявява, че "на този етап" Ницу не участва в делото срещу Опря.