Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов напуска парламентарната група на ГЕРБ и става независим депутат.

Новината потвърди пред Фокус Мая Манолова. Със заявление от 17 февруари, постъпило в 8:53 часа в деловодството на Народното събрание, народният представител Красимир Стефанов е заявил, че считано от 17 февруари, напуска ПГ на ГЕРБ и остава като независим народен представител.

"Вярно е, не искам да взимам решения против волята си и да се превърна само в един скъп натискач на бутона на парламентарната банка", мотивира се той пред ПИК.

"Не съм разговарял с Борисов. Изпратих му SMS, в който го уведомих, че напускам парламентарната група".

"Нямам никакви противоречия с лидерите на партия", отговори той на въпрос дали е имал оплакване от работата на Борисов и Цветан Цветанов.

"Ставам независим депутат, защото искам нещо да зависи от мен! Това е причината за решението ми. За съжаление във всички парламентарни групи депутатите изпълняват решенията на ръководствата си и често действат против волята си. Това трябва да се промени, като се въведе мажоритарен избор, изискване за професионална квалификация и възрастова бариера преди влизане в парламента. За да е пълноценен един депутат, той трябва да е натрупал житейски опит. Не може един студент да стане народен представител и да кове закони от студентската скамейка", подчерта Стефанов.

Именно Красимир Стефанов оглавяваше НАП по времето, когато данъчните направиха ревизия на имотите на Цветан Цветанов. Тогава инспекцията установи, че имотите и доходите на Цветанов и съпругата му са чисти. Семейство Цветанови може да докаже произхода на средствата, за да притежава няколко апартамента в София.

Освен собствени доходи обаче се оказа, че Цветанов е разчитал и на средства от тъста и тъщата - откъде възрастното семейство има пари, за да подпомогне младото - не стана ясно.

Стефанов разпореди проверка и на родителите на Десислава Цветанова. Те обаче така и не обявиха, че искат да отпадне данъчната тайна, за да може ревизорите да разкрият какво са установили.

Красимир Стефанов остана като директор на НАП до края на мандата на ГЕРБ. След това беше включен в листите за кандидат-депутат и влезе като народен представител на от хасковски район.

В края на миналата седмица Владислав Горанов подаде оставка като народен представител от ГЕРБ. Той напусна и парламента с мотив, че иска да запази професионалния си профил. Депутатката Йоана Кирилова също напусна и групата, и парламента.

В края на миналата година пък двамата депутати от ГЕРБ - Георги Марков и Светлин Танчев, напуснаха парламентарната група, но станаха независими народни представители.

ВИЗИТКА
Красимир Стефанов е роден на 29 април 1971 г. в Харманли, където през 1989 г. завършва гимназия "Неофит Рилски".

През 1995 се дипломира като магистър по "Стопанско управление и администрация" в УНСС-София.

От 1996 година е в системата на данъчната администрация, като първоначално е данъчен инспектор в Данъчно подразделение „Илинден" към Териториална данъчна дирекция (ТДД) София-град. От 1998 г. е в ТДД "Големи данъкоплатци", където през 2000 г. става началник отдел "Ревизии".

Красимир Стефанов е назначен за изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) на 16 февруари 2009 г.

Преди това Стефанов е бил заместник изпълнителен директор на НАП, като е отговарял за оперативната дейност на агенцията.

На изборите през 2013 година е избран за депутат от партия ГЕРБ.