16-годишната Неда Лаптева от София ще е един от специалните гости на вечеря със Стивън Хокинг това лято.

Неда е сред избраниците, след като през 2014 година става победител в състезанието "Въпрос за Стивън Хокинг", организирано от научния фестивал на астрофизиците „Стармус”, съобщава "Нова телевизия".

Наградата е възможност за лична среща и вечеря с Хокинг през юни тази година с един от най-великите научни умове на съвремието.

Тя е ученичка в Руската гимназия  София. Въпросът, с който печели състезанието и то, въпреки че по регламент участниците в него трябва да са над 18 години гласи: "Ако би могъл да пътува във времето дали би избрал да отиде в бъдещето и да види бъдещето на човека, или назад, преди Големия взрив и да види какво го е предизвикало (въпреки, че преди него време не съществува)."

Самата тя, в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия отговори на този въпрос така: "Ако мога да избирам между бъдещето и миналото, бих предпочела да видя бъдещето." "

Писах на Стивън Хокинг, за да благодаря и тогава получих покана за вечеря и среща с него" , сподели още Неда

А ето и какво е отговорил на нейния въпрос Хокинг:

"При възможност да пътувам във времето бих избрал бъдещето, защото за миналото винаги има начини да се разбере, а бъдещето не е сигурно, затова и не може да се вярва на прогнозата за времето."