Скандалният треньор Симеон Ценев, който е обвинен в сексуално посегателство срещу непълнолетни спортистки, е бит от състезатели по борба. Това съобщи генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

"Много неприятен случай. Нека обаче изчакаме следствието и прокуратурата да си кажат становището. Това, което видяхме в предаването, е потресаващо, много е неприятно. Нашият спорт се ползва с авторитет сред всички български и международни организации", коментира Коруджиев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Във федерацията още като получихме жалба от треньор на едно от момичетата, се обадихме на Ценев, разговаряхме, но той отрече. Още тогава го изключихме от треньорския съвет. Той обаче е потърсил среща с треньорката и състезателката й, които са се оплакали от него. Карал ги е да си траят и да не казват нищо. След това те се обърнали към следствието, а борците на Славия го набиха", заяви Асен Коруджиев, който обаче призна, че още, когато е постъпил на работа в БФДжудо преди години е научил за подобен случай с Ценев тогава. Въпреки това не е подаден сигнализирал в полицията.

"Преди години бях колега с Ценев. И аз бях треньор в ЦСКА. Изобщо не съм предполагал, че може да посяга на свои състезателки. Преди 22 години чух разни слухове, но не бяха сериозни, за да вземем някакви мерки. Защо да сигнализирам в полицията, след като е само слух? Алармирах федерацията, спряхме му правата, но не можем да се месим в клубовете. Федерацията няма право да уволнява и назначава в клубовете. Спортното министерство трябва да се намеси", призова Коруджиев.

"Знам, че тези сигнали са стигнали до спортното министерство и до министерството на образованието. БФДжудо се намира на 6 километра от въпросната стаичка на Ценев, в която са се извършвали тези неща. Много по-близо са били треньори и съученици", продълчи генералният секретар на родната федерация по джудо.

Репортерката на Нова телевизия заяви, че е имала уговорка със състезателка на Ценев, която обаче впоследствие отказала да застане пред микрофона, тъй като той и дал 50 лева, за да си трае.

"Той е извратен педофил! Приключих спортната си кариера заради него", заявява друга от засегнатите джудистки от ЦСКА.