В живота на човек се е налагало поне веднъж да сменя жилището си, да продава наследствен имот или да наема бизнес помещение. Обикновено това е свързано с време, досег с институции и различни хора. В крайна сметка се стига до осъществяване на сделка. Често се опитваме да се справим сами, без да си даваме сметка, че процесът може да бъде по-кратък и дори приятен, ако се доверим на професионалисти. 
МАЛКО НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Като цяло, българинът е свикнал да бъде „специалист по всичко”, но ежедневието все повече ни притиска и трябва да си дадем сметка, че без компетентна помощ трудно бихме се справили с много от задачите. Това се отнася и за покупка или наемане на имот. Какъв е правилният начин? 
АГЕНЦИЯ ЗА ИМОТИ. Залагайки на една проверена във времето агенция за недвижими имоти, можете да сте спокойни, че компетентни хора, които са наясно с този пазар, ще се отнесат сериозно и ще направят всичко по силите си, за да удовлетворят и най-специфичните Ви изисквания. От Вас се иска единствено да кажете какво Ви трябва. От там нататък брокерите ще се погрижат за най-малките подробности: набавяне на необходимите документи, проверка за тежести върху имота, осигуряване на надежден нотариус и т.н. И не на последно място, използването на агенция не само облекчава процеса при покупко–продажба на имот, но и гарантира сигурността на сделката, което не е маловажно в днешно време.
КАК ДА НАПРАВИМ СВОЯ ИЗБОР. Броят на агенциите е голям и изборът на най-добрата за Вас не е лесен. Добре е да се поинтересувате от общото мнение – какво сте чували Вие за нея, какъв е обемът на реализираните сделки, чели ли сте за нея в местен вестник, познатите Ви знаят ли са нещо негативно или положително. Друго важно нещо е има ли агенцията хубав и добре организиран уебсайт. В него трябва да е даден точният адрес, лица за контакти, история, както и достатъчно предложения със снимки на имоти. При личен контакт с брокер от фирмата го разпитайте от кога работи в сферата, колко успешни сделки е направил за последните месеци и др. Не забравяйте да огледате офиса – разполага ли с необходимите технически средства, как Ви посрещат и изпращат, как изглеждат брокерите. Изборът между няколко агенции ще Ви помогне да намерите най-подходящата за Вас.
ЗАПЛАЩАНЕ НА УСЛУГАТА. Като всеки търговец и агенциите за недвижими имоти получават заплащане за труда си в случай на осъществяване на сделка. Законоустановената комисионна е в размер на 6% без ДДС, като тя се разпределя по равно между двете страни: 3 % плаща купувачът и 3 % плаща продавачът. Тоест 3-те %, които дължи продавачът влизат в цената, която се обявява в реклама. А купувачът плаща своите 3 процента върху цената, на която стане сделка. Така че, виждайки цената, на която се предлага един имот, трябва да знаете, че в нея са включени и 3-те процента, които продавачът дължи в случай на сделка. Независимо какво се съобщава на клиентите, това е методът, по който работят всички агенции за недвижими имоти и би било коректно разпределението на процентите да бъде разяснявано на всеки един продавач или купувач, ползващ услугите на брокери, а не да се претендират неуточнени възнаграждения след сделката. Обикновено комисионните се изплащат при сключване на предварителния договор, но понякога това се случва и при нотариалното изповядване на сделката. 
В заключение трябва да отбележим, че да използваш брокер при сделка с недвижим имот в никакъв случай не е глезотия или прищявка. Това е една сигурност и надежност, както и много спестено време и нерви.