„Срещата с премиера Бойко Борисов в Лондон премина при високи страсти. Всички бяхме на крака пред премиера и министрите. За срещата се бяха записали 250 души, тъй като в посолството бе тясно, те си тръгваха на талази. Само микрофонът на премиера работеше, а присъстващите трябваше да крещят“, разказа впечатленията си Мария Спирова в предаването еМисия България на Би Ай Ти.
„Хората бяха тревожни. Сред основните теми на разговора бяха съдбините на българската диаспора във Великобритания, ако тя се отцепи от ЕС. Премиерът отговори, че не може да каже на Дейвид Камерън какво да прави в собствената си държава“, каза още Спирова.
По думите ѝ някои от присъстващите са изпитали тревожност за демографията и питали защо правителството не иска да ги върне в България. Министър-председателят отговорил в типичен стил, че очаква от младите хора да правят деца.
„Премиерът беше подложен на натиск, но с присъщата си хлапашка палавост се отнесе към всички въпроси“, коментира Спирова и допълни, че по темата за бежанците Борисов успял да направи строен преразказ на срещите си с Джон Кери и Бан Ки-мун, в който подчертал, че двамата много харесвали България.
„На два пъти се опитаха да го накарат да коментира доклада на ЕК, но той категорично не пожела да го направи. Когато му зададоха въпрос за съдебната реформа, реши да се похвали с борбата с контрабандата и каква бюджетна инжекция е това“, каза Спирова. По думите й дори когато бил заставен да отговори на въпрос за позицията на Делян Пеевски във властта, той не го сторил.
„Въпросът за „Южен поток“ имаше своята сензационна част. Отговорът на министър-председателя бе сякаш никога не е подкрепял този проект, все едно той никога не е имал смисъл за България. Борисов редуцира „Южен поток“ до лудост, до нещо, което за неговото правителство никога не е бил ценно“, посочи Спирова.
Според нея стресиращо е било, че министър-председателят не е влязъл в обсъждане на най-наболелия проблем – съдебната реформа.
„Атмосферата бе много изнервена заради провала в съдебната реформа, скандалите в управляващата коалиция и това, което се случи вчера в парламента“, каза на свой ред Йордан Мичев, журналист в „Новини Лондон“.
По думите му по-позитивни към премиера са били хората на средна възраст, докато младежите и студентите са били критично настроени.