След последния сняг, бурния вятър и огромните вълни буната в залива Болата е почти разрушена, алармира кметът на каварненското село Българево Георги Георгиев. Вълните са отнесли камъните на вълнолома, които сега са пръснати навсякъде из целия залив, съобщава „Монитор”.
Има реална заплаха водата от морето да навлезе във вододайната зона на двете села – Българево и Свети Никола, която е на 300 метра от морето. От тази зона вода за битови нужди ползват близо 3000 души, а през лятото броят им се увеличава от туристите.

„Това означава, че около 5000 души ще останат без питейна вода”, изчислява Георги Георгиев. Вълноломът вече е подкопан, още една буря и заливът ще бъде унищожен.

Разрушаването на буната не е от вчера, обясни още кметът. Съоръжението не е виждало ремонт от 80-те години на миналия век. Бурята през февруари 2011 година събаря част от кея, а теченията са довлекли огромни количества пясък. Нивото на водата достигало едва 70 см и оставило и рибарите от района без пристан. Брегоукрепителните съоръжения на Болата са изключителна държавна собственост и възстановяването им е задължение на правителството.

„Писахме писма до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, но нещата останаха до там, никой не ни обърна внимание. До нас пари не стигнаха”, казва още Георгиев. Според него спешно са необходими около 200 000 лева за укрепване на Болата. Трябва да се възстановят тетраподите и тетраедрите, да се докарат още, да се излее нов бетон. Ако това не се случи скоро, след 3-4 зими Болата ще изчезне, предупреди още кметът.

В приоритетите на МОСВ Болата е обявен за защитен природен парк за водоплаващи птици. Ако буната изчезне, водата ще влезе и там, каза още Георгиев. През 2012 година каварненският залив Болата влезе в клуба на най-красивите заливи в света. Много туристи и жители на Добричка област предпочитат закътаното плажче в залива заради тишината и спокойствието, както и заради чистата вода.