Близките на Ивайло Иванов, наречен от МВР Рамбо, искат ревизия на присъдата му от 17,5 г. за убийството на Капка Атанасова през 2007 г. Делото се превръща в класически пример на полицейска стъкмистика. Близките на Рамбо твърдят, че в името на още едно разкрито престъпление полицаи и прокурори подменят основни принципи в теорията на криминалистиката, пише в. "Стандарт".
Ивайло и Капка живеят заедно, но през октомври 2007 г. се разделят. Жената изчезва на 23 декември. Трупът й е открит на 2 март 2008 г. в контейнер на около 200 м от дома на Иванов. Понеже разследващите няма как да обяснят какво е станало с тялото й през тези 3 месеца, се измисля версията, че Иванов държал трупа в леглото до себе си цели 3 месеца. Тялото на Капка се мумифицирало и накрая той го изхвърлил на боклука.

Прокуратурата записва в обвинителния акт, че Атанасова е убита в периода между 23 декември и 2 март. Едва 3 г. по-късно Софийският апелативен съд записва в мотивите, че убийството е извършено в нощта на 22 срещу 23 декември 2007 г. И стъпва на динена кора... Защото се оказва, че точно тогава подсъдимият е бил на 250 км от София.

6 г. по-късно сметка и касова бележка към него, издадени от хотел "Мургавец" в Пампорово, са на път обърнат осъдителната присъда от 17,5 г. на Ивайло Иванов. Документите са издадени от хотела през 2007 г. в уверение на това, че Ивайло Иванов е бил техен гост 22 и 23 декември. И е заплатил 114,44 лв. с ДДС. Това е най-скандалното фактологично разминаване в делото за убийството на Капка Атанасова. Сега касовата бележка, издирена от майката на Иванов, може да преобърне делото, при което 4 от 5 съдебни състава решават, че Иванов е виновен за смъртта на Капка. Единствено онзи с шеф Мая Цонева в Софийския апелативния съд признава, че няма доказателства, че убиецът на жената е бившият й приятел. И го оправдава напълно.

През 2008 г. разследващите от СДВР, начело със със сегашния шеф на отдел "Грабежи" в столичната полиция Илко Илиев, тръгват по една единствена версия и правят всичко възможна да я докажат - че Ивайло е убиецът на Капка. Той е задържан, след като 20 тежковъоръжени полицаи нахлуват в дома му. Ивайло е разпитван в полунощ, отказани са двама адвокати, посочени от него. Накрая е разпитан от служебен защитник, приятелка на дознателката Искра Владова. На два пъти в нощта на разпита Ивайло е воден в МВР болница, защото рязко вдига кръвно. От защита се съмняват, че Иванов е признал всичко, и подозират, че навярно е "натиснат"
от Илко Илиев, който е водил разпита. За капак материалите от досъдебното производство в момента липсват.

С доказателствата за убийството нещата са още по-сложни - тях просто ги няма. Освен 6 лизирани косъма (б.а. с разрушена лигавица), намерени в апартамента на Рамбо. Полицаите се съсредоточават върху 3 от тях. Първият е намерен в стаята, вторият е на балкона, а третият - в мазето към апартамента. Единият от космите е на Капка Атанасова, която така или иначе е живяла в апартамента, докато е била жива - поне до октомври 2007 г., когато напуска след скандал с Ивайло. Не е установено чии са другите два. Но в потвърждение на незнайно откъде появилата се теза, че лизираните косми са само от мъртви хора, дознателката Искра Владова нарежда втори обиск в дома на Ивайло Иванов. Което предполага, че Рамбо е държал в жилището си повече от един мъртвец.

На 30 юни 2008 г. Владова пише в искането за обиск: "Част от космите със следи от лизация по тях не показват морфологично сходство с тези от трупа на Атанасова. Това обстоятелство дава основание да се направи извод, че в апартамента е съхраняван труп на лице, различно от Атанасова, неустановено до момента". При огледа не е намерено нищо ново. Главният дознател от СДВР Николай Станчев обаче продължава и след това да твърди: "Там трябва да търсим и трети труп, защото открихме още един косъм в мазето".

Всъщност, това, което го няма в кориците на делото е, че другите 3 открити лизирани косъма са на живи хора - на майката на Ивайло - Лиляна, на наемателката в апартамента Кармен Йорданова, а третият вероятно е на едно от децата на Ивайло, което е идвало в жилището. Което тотално опровергава вярванията на експерти от МВР - биолозите Иво Костадинов и Весела Маринова, че лизираните косми са единствено от мъртви хора. Нито един от космите не е изследван с електронен микроскоп, т. нар. макроскопия, а само чрез обикновен.

В съда ситуацията не се променя. По време на заседанията са изслушани като вещи лица единствено биолозите на СДВР, които не са в списъка на вещите лица на Софийски градски съд. Напротив, признати експерти от него - Цвятко Веселинов и Цветелин Гатев, просто не са допуснати да дадат показания. Те са категорични, че откритият косъм от Капка Атанасова може да е паднал от нея и приживе, защото
страдала от венерическо заболяване, което води до лизиране на окосмението. Пародията продължава с факта, че дознателката Искра Владова през 2011 г. става асистент по криминалистика на проф. Евгения Коцева в СУ "Климент Охридски". Професорката се хвана за главата, като чу тезата, че лизацията е само послесмъртен процес.

Исканията за задълбочено макроскопско изследване, което може да покаже и ДНК-то на притежателя, са отхвърлени. А въпросът остава - лежи ли без вина вече пета година в Софийския централен затвор Ивайло Иванов?