Канадският производител на смартфони BlackBerry ще се опита да възвърне позиции на пазара с нов модел, базиран на 64-битов, 8-ядрен процесор.
Слухове за подобно устройство циркулират от известно време в интернет, а евентуалният му пазарен дебют се очаква в началото на септември, твърди Pocket-Lint.com. Новият 64-битов чип ще има вградено графично ядро с поддръжка на OpenGL ES 3.0 и OpenCL 1.2 – тези възможности ще помогнат на разработчиците да създават по-раздвижени интерфейси и игри.
Операционната система BlackBerry 10 поддържа OpenGL, но преходът към ново поколение графични стандарти ще даде съществени предимства на канадската компания, която напоследък загуби позиции на пазара и оцеляването й висеше на косъм, преди да си спечели подкрепата на един солиден консорциум.
По-рано се твърдеше, че очакваният флагман ще стъпи 8-ядрения Snapdragon MSM8994 (два модула с 4 мощни и 4 енергийноефективни ядра Krait64) с графика Adreno 430. Това е едночипова система, изпълнена по 20-нанометрова технология, с 4 MB кеш памет L2, тактова честота на CPU – 2,5 GHz, честота на GPU – 500 MHz и поддръжка на 4 GB оперативна памет LPDDR3 PoP на 1600 MHz.
Същевременно, BlackBerry работи и над по-достъпни смартфони. Слуховете отвеждат към устройство с кодово име Jakarta, което ще се произвежда от тайванския гигант Foxconn – основен партньор на Apple за iPhone.
Предполага се, че BlackBerry ще атакува с Jakarta пазарите в развиващите се страни. Срещу цена от $150 смартфонът ще предложи двуядрен процесор Snapdragon MSM8230 1,2 GHz с графика Adreno 305 и ще се предлага без физическа QWERTY клавиатура.