Работна комисия на ООН за незаконното задържане на основателя на организацията „Уикилийкс” Джулиан Асанж отсъди в негова полза в делото срещу Великобритания и Швеция, съобщи „Индипендънт”.
През 2014 г. той подаде жалба срещу Великобритания и Швеция и настоя, че задържането му в еквадорското посолство без право на излизане е незаконно и политически мотивирано. Той заяви, че е неправомерно задържан в посолството, откъдето ще бъде арестуван веднага щом се опита да излезе.
По-рано Асанж излезе с изявление на страницата на "Уикилийкс" в социалната мрежа "Туитър”, че не е изключено да напусне посолството и да се предаде на полицията в петък на обяд.
"Ако ООН утре обяви, че съм изгубил срещу Великобритания или Швеция, ще изляза от посолството в петък на обяд, за да бъда арестуван от британската полиция", заяви Асанж в комюнике. Срещу него има европейска заповед за задържане по обвинение в изнасилване, което се твърди, че е извършил в района на Стокхолм през август 2010 г.
На 19 юни 2012 г. Асанж поиска убежище от еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е обвинен в изнасилването. Асанж отрече тези обвинения и обясни, че те са политически мотивирани. Той се опасява, че от Стокхолм ще бъде депортиран в САЩ, където го грозят 35 години затвор и възможност за смъртна присъда за шпионаж и публикуване на секретни документи.
През август 2012 г. правителството на Еквадор предостави политическо убежище на Асанж в посолството в Лондон. Пред стените на посолството дежурят трима стражи, които са готови да го арестуват, ако той се опита да напусне сградата.