Изборните книжа за предстоящите президентски избори вече са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред "Фокус".
„Подготовката започна. Факт е публикуването на изборните книжа за провеждането на изборите за президент и вицепрезидент. Който желае, може да се запознае с тяхното съдържание на нашата интернет страница. След това, както при всички видове избори, съобразно сроковете, след като бъдат насрочени изборите, ЦИК ще свърши своята работа“, коментира Нейкова.
Във връзка с проблемите с изборните книжа на миналогодишните избори, Камелия Нейкова заяви, че комисията е направила своите изводи. „От страна на ЦИК са направени изводите след провеждане на изборите не само от миналата година, но и по-миналата година. В момента ние изготвяме анализа след произвеждането на общите избори за общински съветници и кметове през миналата година, както и националния референдум, който в най-скоро време ще бъде готов и ще го предоставим на законодателя. Какви предложения от нашия анализ той ще съобрази при евентуална промяна на изборното законодателство - преценката е на народните представители“, каза тя.
Камелия Нейкова допълни още, че днес е Световният ден на изборите, който ще се отбележи и у нас. Акцентът е поставен върху осигуряването на прозрачност на изборния процес, ролята на медиите по време на избори и равнопоставеност на гражданите при произвеждането на вота.