Организаторът Роман Логвиненко е довел тримата украински килъри от бившата съветска република, за да извършат покушението срещу Алексей Петров, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция, на която бяха дадени подробности за престъпното деяние.
Те са дебнели Алексей Петров близо година и половина, като внимателно са изучавали навиците му. Според Борислав Сарафов това е изключително професионално подготвено покушение и такъв вид престъпление не е било разкривано в най-новата история на България.
"Разследването бе в пълен синхрон между разследващите органи от страна на полицията и прокуратурата. Тази екипност и конспиративност не доведе до изтичане на информация. Доведе до това да успеем да задържим основния организатор на това престъпление. Разполагаме с имена, с фотоснимки и с ДНК, изолирано от различни предмети и вещи, които са ползвали, когато са следили Петров", заяви Сарафов.
"Разполагаме със свидетелски показания и други веществени доказателства. Показания са дали двама явни свидетели, които са включени в програмата за защита на свидетели. Мярката е лична физическа охрана, промяна на местоживеенето и промяна на техните идентификационни данни. Извършителите са нощували в дома на единия от свидетелите“, каза още той и уточни, че подготовката за покушението е траела година и половина. Сарафов посочи също, че не е срещал толкова професионално отношение към задачата, която са си били поставили, а именно умъртвяване на жертвата.
Тримата украинци - Максим Чорни, Артьом Тенпински и Йовон Балков са напуснали страната и са обявени за издирване, а Роман Логвиненко е задържан с решение на Софийския градски съд. Той имал бизнес в България, както и адресна регистрация в Пловдив. Логвиненко не е дал обяснение пред съда. От прокуратурата отказаха да кажат какъв е мотивът на украинците за покушението.

В пресконференцията участва и главният секретар Георги Костов, който похвали службите за изключително професионалната работа и съобщи, че Логвиненко е бил известен от един месец, но е задържан в събота при влизане в страната.
При огледа служителите са действали професионално и успели да извлекат ДНК от единия от гранатометите и доказателства от колата. Гранатометите били българско производство, които впоследствие са изнесени и след това са били внесени незаконно в България.

Разкриването на 4-мата украинци не е по информация на Алексeй Петров, уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
След атентата бившата Барета обяви награда за всеки, който даде сведения за опита за покушение срещу него.
От прокуратурата обаче отрекоха разкриването да е станало в резултат на информация, предоставена от Алексей Петров.