През годините двойките правят значително по-малко секс. Оказва се, че това не е толкова зле, твърдят двама британски изследователи. Те са установили десет фактора, които гарантират по-здравата и устойчива любов, съобщава германското издание "Ди Велт".
Доктор Баркър и доктор Габ са провели изследване сред 5000 души, в което питали за любовния им живот.
Предпоставка за участие в изследването било да имат дълга и щастлива връзка или брак.
Резултатите се оказали многообразни. 1/5 от двойките от години спели в отделни стаи. Причините за това били прагматични - хъркане, по-ранно ставане на единия във връзката. Така спането в отделни легла запазило уважението и атрактивността между двамата. Допълнителният ефект - наспалите се хора се чувстват по-свежи, отпочинали и красиви от тези, на които не им достига сън.
Повечето двойки споделили, че правят много по-малко секс, отколкото в началото на връзката си - и по никакъв начин не им липсвал особено много.
Запитаните жени хвалели атрактивността на телата на мъжете си, а мъжете подчертавали, че все още намират жените си за красиви и привлекателни, но това не означава, че трябва непрекъснато да спят с тях.
Това, че с развитието си на връзката, двойката правела по-малко секс, не изненадвало учените. Изненадващо било, че през последните две десетилетия хората правели въобще по-малко секс. Ако през 90-те години на 20-и век хората между 16 и 44 години все още правели между 3 и 5 пъти секс седмично, то в днешни дни това е по-малко от веднъж седмично.
Специалистите установяват 10 фактора за по-здрава и устойчива любов между двойките.
1. Да се смеят заедно
2. Да споделят общи стойности и интереси.
3. Да бъдат най-добри приятели.
4. Да се грижат един за друг.
5. Да си носят сигурност един на друг.
6. Да бъдат щастливи.
7. Да изпитват взаимно доверие.
8. Да поддържат близки отношения.
9. Да се изслушват взаимно и да си споделят.
10. Да бъдат влюбени и да останат влюбени.