Борбата за над половин милиард ще се проточи поне до средата на 2018 г.

Чака ли ни хаос с издаването на лични документи, както с регистрационните табели за колите?

В петък МВР публикува обществена поръчка за 580 млн. лв. с ДДС с предмет “Изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи”.

Срокът за подаване на документи за участие в търга е 29 февруари 2016 г. Оптимистичната прогноза на зам.-министър Красимир Ципов за старт на издаването на новите лични карти с електронен чип е за края на 2017 г.

В същото време през април т.г., или точно след три месеца,

изтича договорът с настоящия изпълнител от “Сименс”

Източник на “24 часа” от МВР твърди, че той ще бъде подновен с анекс до избора на нов изпълнител, за да не се получи казусът с регистрационните табели за автомобилите. Там ситуацията е идентична. Срокът на договора с консорциума “Джи Ел Ем системс - Ерих Юч”, който ги произвеждаше, изтече през август 2015 г. Още през февруари същата година от МВР обявиха нов търг, но вече 1 г. няма избран изпълнител заради обжалване (виж карето).

Срокът между обявяването на поръчката за новите лични документи и изтичането на стария договор за производството им е още по-малък - 3 месеца. За този период няма как да бъде сключен договор, категорични са запознати с процедурата по обществени поръчки, особено когато прогнозната сума е 580 млн. лв. с ДДС.

Две от водещите български IT фирми се свързват с участие в новия проект като

подизпълнители, писа “24 часа”. Дружествата са свързани с международни компании, които се сочат за евентуални участници в обществената поръчка за новите лични документи с електронен чип. И двете фирми, регистрирани в България, са активен участник в пазара на обществени поръчки. Едната е спечелила около 50 големи и малки търгове за последните години, а другата - 4 пъти повече. Министерства, ключови агенции и големи държавни предприятия са сред получателите на услугите им след сключване на договори. 

Трети ден след обявяването на обществената поръчка с рекордно финансиране

все още няма подадени документи от нито един участник 

Очаква се това да се случи в последната седмица преди изтичането на крайния срок. При всички случаи печелившият кандидат ще е международна компания, която след това ще наеме родни фирми, включително и свързани с нея, като подизпълнители. Дори кандидатите да са повече от 3-ма, комисия от експерти ще ги отсее до тази цифра според условията на обществената поръчка.

Изпълнителят при всички положения ще бъде международна компания. Едно от изискванията е кандидатът, който ще произвежда личните карти с чип, шофьорските книжки и паспортите, да има свободен ресурс от 46,5 млн. лв., с които да може да финансира някои от предвидените дейности по обществената поръчка. Това са преходът от старата към новата система, проектирането ѝ, проектирането и строежът на сградата и др. На българския пазар няма дружество с подобен финансов профил, освен останалите изисквания за сертификати и достъп до класифицирана информация.

Обжалването на избора на изпълнител по обществената поръчка за над половин милиард също е сигурно

За сравнение - търгът за доставка на регистрационните табели за автомобилите е на стойност малко над 24 млн. лв. и година след обявяването му още няма договор. За сума от 580 млн. лв. се очакват още по-ожесточени спорове и по-голямо забавяне на процедурите в комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд.

документи повтарят драмата с табелите за колите

Договорът на “Сименс” за изработването на личните документи на стойност 116 млн. евро за 7 години беше подписан през април 2009 г. от министър Михаил Миков. Беше обявен още през 2007 г., когато Румен Петков обещава паспорти с биометрични данни до Нова година, но анулиран заради нередности в документацията по жалби на кандидатите.

И тази обществена поръчка, обявена окончателно през октомри 2008-а, беше свързана със серия от скандали. Кандидатите бяха 6-има. Решението на министъра беше обжалвано в съда от френската компания Sagem. Тогава обаче нямаше комисия за защита на конкуренцията, пред която кандидатите обжалват след 2009 г., а решенията ѝ след това отиват в съда. Само дни след представянето на договора от Михаил Миков съдът блокира изпълнението му. Причината - парите са от българския данъкоплатец и е задължително процедурата да бъде проведена законосъобразно.

За разлика от договора със “Сименс” от 2009 г. сега 92% от парите идват от оперативни програми на ЕС

Драмата с издаването на паспорти с биометрични данни продължи и след тройната коалиция.

През 2010 г. паспортните служби спираха за по две седмици приемането на заявления.

Тогава изтичаха и най-голям брой от старите документи, които важат за 10 г. Затова сегашното ръководство на МВР очаква пикът на заявленията да бъде след 2020 г., когато

ще изтекат поне милион от личните карти и шофьорските книжки, издадени през 2010 г.

Заедно с наплива за издаване на новите документи през 2010 г. се появи и софтуерен проблем и се наложи вътрешният министър, тогава Цветтан Цветанов, да разговаря спешно с шефовете на “Сименс” в Германия.

Тогава и цената на личните карти се повиши и не се сбъднаха обещанията да се запази същата.

Със сигурност предстои да се строи нова сграда, където ще се произвеждат документи с електронен чип. Това допълнително оскъпява поръчката. Високата стойност се обяснява и с по-продължителния срок на договора - 11 години.