Президентът на Румъния Клаус Йоханис прие оставката на генералния прокурор Тибериу Ницу, предаде Медиафакс като се позова на пресслужбата на румънския държавен глава.

Румънският главен прокурор обяви във вторник, че подава оставка, след като бе разпитан от специалната прокуратура за борба с корупцията. Тибериу Ницу бе замесен в скандал за злоупотреба с полицейски ескорт, който засегна също и бившия министър на вътрешните работи.

Намиращият се под натиск от една седмица прокурор определи оставката си като „акт на отговорност и на чест”. Той отрече в изявление да е използвал или да се е възползвал от "официални ескорти в смисъла, който влага закона в това понятие”.

Името на Ницу се бе появило в досието на прокуратурата за борба с корупцията (Националната дирекция за борба срещу корупцията) срещу бившия министър на вътрешните работи Габриел Опря, обвинен в злоупотреба с власт за използване на екскорт за пътуване по начин, който се смята за нелегален.

Антикорупционната дирекция иска сваляне на парламентарния му имунитет, за да започне наказателно производство.

Опря бе и вицепремиер в социалдемократическото правителство на Виктор Понта и, паднало в началото на ноември заради обществения отглас срещу нередностите, причинили смъртта на над 60 души при пожар в нощен клуб в Букурещ.

Опря бе под натиск след след смъртта на полицейски мотоциклетист от кортежа му при придвижване в страната. Младият 28-годишен полицай падна в ров, изкопан от компания за дистрибуция на газ на голям булевард в Букурещ. Свидетели твърдят, че ямата не е била обозначена и кортежът е пътувал с прекалено висока скорост при дъжд.

В Румъния едната от двете институции за борба с корупцията е Националната дирекция за борба срещу корупцията. Тя е независима прокуратура, която разследва престъпления по високите етажи на властта. Другата е Държавната агенция "Интегритет", която следи за разминавания между доходите и стандарта на живот на държавните служители.

Антикорупционната дирекция се занимава с корупционни престъпления от определено равнище нагоре.

В Румъния заедно с прокурорите в нея работят определен брой полицаи, които са командировани. Така те скъсват всякаква йерархическа зависимост с полицията и стават директно подчинени на ръководителя на антикорупционната дирекция. В нея има ясно разграничение на функциите - отделни екипи извършват разследванията, други гледат делата в съдебната им фаза. Всички разполагат със сериозна експертна подкрепа - финансова, икономическа, компютърна, данъчна.