Вицепремиерът Томислав Дончев ще представи в Народното събрание кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката. След представянето се очаква парламентът да гласува кандидатурата, предаде БГНЕС.

Кандидатурата на Кунева ще бъде предложена на Народното събрание и ще бъде гласувана в сряда въпреки отказа на Гражданския съвет на Реформаторския блок да утвърди кандидатурата й.

На 28 януари премиерът Бойко Борисов поиска оставката на своя просветен министър Тодор Танев след поредица от шумни скандали, свързани с работата му на този пост. Танев депозира оставката си в МС на 1 февруари. На негово място Реформаторите предложиха вицепремиера Меглена Кунева. Нейната номинация не срещна пълна подкрепа в редиците на коалицията. Петима депутати от Гражданския съвет на РБ заявиха, че ще се въздържат при гласуването. Освен БСП, Кунева няма да бъде подкрепена и от ДПС.

В събота – 30 януари, в Бургас Борисов заяви, че Тодор Танев ще бъде назначен за негов съветник. Оставката на Танев беше поискана от премиера след разговор с ръководството на Реформаторския блок на 28 януари. „Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане”, мотивира се премиерът.