Правителството да предложи на президента да назначи за началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов - този проект за решение внася военният министър. това ще стане на редовното седмично заседание министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на БГНЕС.

Миналата седмица правителството взе решение, с което предлага на президента да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Румен Николов от длъжността началник на отбраната и от военна служба считано от 9 февруари 2016 г. Преди това от военното министерство съобщиха, че Съветът по отбрана е решил да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“, считано от 9 февруари 2016 г.

Така от там официално потвърдиха новината, че досегашният заместник-началник на отбраната ще бъде новият генерал номер едно и няма да се предлага старият за повишаване в звание. Вицеадмирал Румен Николов на 9 февруари навършва пределната възраст за военна служба за званието си вицеадмирал от - 59 години. Ако беше предложен за повишение в адмирал – там пределната възраст е 62 години и така щеше да довърши мандата си от 4 години. В Закона за отбрана е записано, че началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

Съветът по отбрана, който е колегиален съвещателен орган към министъра на отбраната реши още на 26 януари да започне процедура за назначаване на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“. И така новият началник на отбраната, който е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили след приключването на процедурата ще бъде ген. Попов. Предстои решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев и издаване на Указ на Президента на Републиката за освобождаване от длъжността „заместник-началник на отбраната“ на генерал-лейтенант Константин Попов и назначаването му на новата длъжност. „Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Константин Попов, и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (ЮГ) на НАТО“, казват от МО.