Второ гласуване на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се отваря възможност за съвместната охрана на въздушното ни пространство влизат тази седмица в пленарната зала. Те са под точка 9 в дневния ред на проект за програма на Народното събрание, която предстои да бъде гласувана на заседанието в сряда, предаде БГНЕС.

С промяната в Закона за отбрана се отваря възможността за съвместна охрана на въздушното пространство на България - осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на НАТО. Правителството иска в закона да бъде разписано, че охраната на въздушното пространство на България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Между първо и второ четене бяха направени предложения за промяна в този текст.

Миналата седмица комисията по отбрана подкрепи текста на вносителите, като е направила само „редакционни поправки“ в него.

От българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е „съвместна охрана”. „Логично е, нормално е да има съвместен Air Policing и ние като лоялен член на НАТО сме „за” и създаваме всички необходими условия да има такъв Air Policing, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват в този Air Policing”, каза миналата седмица командирът на Военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев след анализа за дейността на военновъздушните сили през 2015 г.

ВСС са представили вижданията си за предложените промени в текста от закона, които се отнасят за съвместна охрана на въздушното пространство. „Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен Air Policing”, заяви той и посочи, че е нормално ние да сме водещи.

В сряда от 12 часа е предвиден по програма и т. нар. блиц-контрол с министрите.

В програмата на заседанието на депутатите е записано още второ четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, първо четене на промени в Закона за културното наследство, първо гласуване и на измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и второ гласуване на промените в Закона за регионалното развитие.

В петък е редовният парламентарен контрол.