Делото във Върховния административен съд за цената на винетките продължава на 22 март, предаде репортер на БГНЕС.
Делото е образувано по жалбата на Николай Филев от София, против Постановление на Министерски съвет за изменение на тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" в частта за цената на годишната винетна такса на пътни превозни средства от категория 3. До днес по него бяха подадени 10 искания за присъединяване.
ВАС вече приел за разглеждане по делото жалбите на инженер Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива”. На 21 януари жалба подава и сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи". ВАС обаче оставя без разглеждане тази жалба и прекратява производството в тази част. Определението на тричленния състав може да се обжалва пред петчленен състав в 7 -дневен срок от съобщението.
Съдът допусна присъединяване на девет молби на физически лица, от които осем към жалбата на Николай Филев и една към жалбата на сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива”. Съдебният състав допусна встъпване на министъра на регионалното развитие и благоустройство, както и на Агенция пътна инфраструктура на страната на ответника - Министерски съвет.
В жалбата си Николай Филев твърди, че предприетото увеличение в размера на годишната винетна такса за автомобилите от категория 3 с 45 % не е мотивирано. Според нея нито на страницата на МРРБ като съставител на проекта, нито на страницата на МС е публикуван проектът за изменение на тарифата, заедно с мотивите, респективно докладът към проекта. На заседанието днес бе показана разпечатка от сайт и бе поискан и разпит на свидетели за следващото заседание, сред които IT-специалист. Самият Николай Филев не се яви днес за заседанието. Яви се адвокатът му, който обясни, че делото е заведено, защото според тях това е начинът. „Когато един акт ти се струва незаконосъобразен да се бориш срещу него – това е един от начините. Според мен това трябва да е първият начин, ако не е успешен вече хората да си преценяват“, каза представителят му Васил Дундов.
Тодор Тодоров, чиято жалба също се разглежда по делото каза, че я е пуснал веднага след като излязло постановлението на МС. „Това е порочна практика гражданите да се придвижат от едно населено място към друго населено място да плащат задължително винетни такси. Едно, че такова нещо няма като практика в цяла Европа, да не говорим за света, друго – че не съответства на нашите доходи“, каза той. Тодоров пресметна, че ако човек, който живее на село, за да се придвижи до града например за здравна помощ и трябва да плати винетна такса, гражданска отговорност, задължително и годишен технически преглед, то „това са едни ограничения към конституционно защитеното право за свободно предвижване на гражданите“, каза още Тодоров.