24-годишният Велин Димитров за 2 месеца спечели 2 награди на престижни състезания по роботика в Съединените щати. Едната е за дигитални сензори, които улавят мускулни сигнали - целта е да се улесни животът на хората с увреждания. Другият приз е за робот, който да помага при аварии и бедствия, предаде БНT. Първата си голяма награда Димитров получава преди две години от космическата агенция НАСА за робот, който може да събира и сортира лунни камъни.
Едва 4 годишен, Велин попада със семейството си в Бостън - както днес го нарича градът - център за развитие на роботиката. Двайсет години по-късно, с екипа му създават революционните медицински сензори. Те могат да улавят сигнали на мускулите и така хората с увредени крайници ще получават по-ефективна рехабилитация, защото упражненията ще могат да са съобразени според специфичните нужди на всеки един мускул. Освен за терапия, с тези сензори могат да се създадат роботи, с които хората с увреждания да си помагат в ежедневните дейности.
"Ако някой няма много добър контрол върху ръцете си, но има мускулни сигнали, които ние можем да използваме, той може да контролира ръка, която е дефакто отделен робот и така човекът да се храни сам например", казва Димитров.
Освен признанието за сензорите, Велин разработва софтуер и хардуер за роботи, които да се ползват в случаи, когато човешката намеса е по-трудна - например при аварии в ядрени централи. Наградата, екипът на Велин получава от военните сили на САЩ. Роботите, които създават са с човешки ръст и способности.