До 2020 г. всяко устройство, което притежаваме, както и почти всеки предмет, който можем да си представим, ще бъдат свързани с интернет, разказва Си Ен Би Си. Технологичната консултантска къща Gartner прогнозира, че тази година в цял свят ще бъдат използвани 6,4 млрд. свързани с интернет неща, което е с 30% повече от миналата година. Според компанията тази цифра ще нарасне над три пъти до почти 21 млрд. броя до 2020 г.
Хладилникът, детекторът за дим, звънецът на вратата и освежителят за въздух може би вече даже са. След това ще дойде ред на дрехите, светофарите и бутоните на пешеходните пътеки, всяка част от заводите, дори прозорците у дома ще бъдат свързани, споделяйки информация, която би трябвало да направи нас по-здрави, пътя ни до работа по-къс, а всичко останало по-ефективно.
Дори най-очевидните свързани устройства – смартфоните, може да преминат през неочаквана, и радикална, трансформация в резултат на всичко друго, свързано с интернет. Легендарният инвеститор Марк Андресен предвижда, че мобилните телефони ще изчезнат до 10 години, тъй като всяка повърхност вече ще има екран.
А фокусът върху сигурността също ще продължи да нараства, тъй като потенциалът за хакване на всичко – от заводи до системи за управление на трафика на даден град, все повече се увеличава.
Защото този нов, свързан с мрежата, свят ще създаде и нови рискове.