Китайски инвеститори планират да похарчат 270 милиона евро за издигането на товарно летище в близост до София пише руският електронен портал Maindoor. Също така те смятат да построят елитни жилища, за да удовлетворят търсенето на собственост в крайморските райони. Китайски инвестиции ще покрият разходите за издигането на хотели, вили, яхтено пристанище и казино на курорта „Тракиан клифс“ на Черно море, пише руският електронен портал, цитиран от "Труд".
България е една от най-бедните страни в Европейския съюз. Но тя сега се опитва да поправи своето положение, привличайки клиенти по подобни проекти. От януари до ноември 2015 година в България са вложени 1.5 милиарда евро чуждестранни инвестиции. А след основателното участие на Китай те ще станат още повече, твърди изданието.
Междувременно Централната банка на Китай вля във финансовата система на страната още 100 млрд. юана (15,2 млрд. долара) с помощта на обратно репо (покупка на ценни книжа със задължението за обратната им продажба по фиксирана цена).
Мярката е поредният опит на правителството да влее ликвидност в пазара. Банката е извършила операции репо - едната на стойност 50 млрд. евро със срок 28 дни и доходност от 2,6% и 14-дневна със същия обем и доходност от 2,4%.
Миналата седмица с подобни операции банката наля във финансовата система на Китай 690 млрд. юана (105 млрд. долара).